Foydali maslahatlar
- Qaynatilgan makaron bo‘laklari yopishib qolmasligi uchun ularni germetik paketlarga solib, sovutkichga qo‘ying. Keragida ularni isitish uchun qaynab turgan suvga bir necha soniyaga solish kifoya qiladi.
- Rediska, selder yoki sabzi barraligini yo‘qotsa, ularga xom kartoshka bo‘lagini qo‘shib muz va suv solingan idishga solib qo‘ysangiz sabzavotlar ko‘z oldingizda asl holiga qaytayotganini ko‘rasiz.
- Un, makaron yoki guruch saqlanayotgan idishga dafna bargi solib qo‘ysangiz (lavroviy list) unga mita va boshqa hasharotlar tushmaydi.
- Sovutkichning sabzavotlar solinadigan qutisi tagiga qog‘oz sochiq qo‘ying. Qog‘oz sochiq ortiqcha namlikni yutib oladi, sabzavotlarning aynishiga yo‘l qo‘ymaydi.
- Murabbo va sharbatlarni 10-15 darajali quruq, salqin joyda saqlash lozim. Murabboni sovuqda yoki muzlatkichda saqlash unchalik to‘g‘ri bo‘lmaydi, chunki shakari chiqib ketishi mumkin.
- Agar siz pishirayotgan murabbo quyulmasa, unga ozgina limon sharbati qo‘shib yuboring.
- Iste’mol sirkasi va suv aralashmasi yordamida deraza oynalari, ko‘zgudagi dog‘lar, tilla rangdagi yog‘och romlarni, vanna hamda sirli idishlarni tozalash mumkin. Buning uchun iliq suvga sirka solib, aralashtirasiz (1 litr suvga 1 osh qoshiq sirka). Agar vannadagi zang dog‘lari nihoyatda ko‘p bo‘lsa, suv o‘rniga tuzdan foydalangan ma’qul (2 osh qoshiq sirkaga 1 choy qoshiq tuz qo‘shiladi).
- Chumolilar shakar, asal yoki murabbo solingan bankaga yopishmasin desangiz, idish chetiga kungaboqar yog‘ini surtib qo‘ying.
NAZOKAT