Assalomu alaykum! “Gulxan” jurnali saytiga xush kelibsiz!

Saytimizda bir-biridan qiziqarli maqolalar, hikoyalar, ertaklar va she’rlarni o‘qishingiz mumkin. Turli fanlarga oid ma’lumotlar bilimlaringizni yanada boyitishga yordam beradi!

2020-yil sonlari

Yosh pazanda daftariga

  • Navro‘z dasturxoniga

    Bahor chuchvarasi

    Kerakli masalliqlar:

    3 stakan un va tuzli suv.

    Qiymasi uchun jami 1 kilogramm ko‘k (otquloq, jag‘-jag‘ sho‘ra, yalpiz, ismaloq), 2 ta piyoz, yarim bog‘ ko‘k piyoz, 150 gramm dumba yog‘i, yarimta qalampir, ta’bga ko‘ra tuz, murch va 50 gramm sariyog‘ kerak bo‘ladi.

    Tayyorlanishi: Xamir

    ...
  • Muzdek go‘ja

    Go‘ja tayyorlashda ta’bga qarab bug‘doydan tashqari oq jo‘xori donlaridan ham qo‘shib yuborish mumkin. Odatda go‘jani qaynatishdan oldin bug‘doyni hovonchaga solib yaxshilab maydalashar edi, ammo hozir bozordagi don va don mahsulotlari sotiladigan rastalardan go‘ja uchun maxsus oqlangan bug‘doy xarid qilish

    ...
  • Kakaoli keks

    Masalliqlar:

    1 ta tuxum, 1 stakan shakar, 0, 5 stakan qatiq, 1 stakan+2 oshqoshiq un, 2 oshqoshiq kakao.

     

    Tayyorlanishi:

    Tuxum, shakar va qatiqni aralashtirgach, kakao qo‘shib atalaymiz. So‘ng unni oz-ozdan solib yaxshilab qorishtiramiz. Patnisni yog‘lab masalliqni quyamiz va qizigan

    ...
  • Mevali muzqaymoq

    Kerakli masalliqlar:10 gramm meva (olma, qulupnay, malina, olcha, gilos bo‘lishi mumkin), oz miqdorda vanilin, 0, 25 litr sut, 0, 5 choyqoshiq kraxmal, 1 ta tuxum sarig‘i, 1 choyqoshiq shakar, 1 oshqoshiq pista mag‘izi.

    Tayyorlanishi: Mevalarni mikserda maydalab, sirli idishdagi sutga solinadi va qaynab chiqquniga qadar olovga

    ...
  • Yogurt

    Kerakli masalliqlar:300 gramm smetana, 400 gramm tvorog, 3 osh qoshiq shakar, 3-4 dona malina, qulupnay yoki yarim bo‘lak banan, shaftoli.

    Tayyorlanishi:Barcha masalliqlarni bir idishga solib, ko‘pirtirgichda 3 daqiqa yaxshilab aralashtiramiz.

  • Qovoqli dimlama

    Kerakli masalliqlar:0,5 kg qovoq, 200 gramm o‘simlik yog‘i, 100 gramm mol go‘shti, 5 dona kartoshka, 2 bosh piyoz, 2 dona qizil sabzi, yarim bosh karam, 1 dona bulg‘or qalampiri, 1 dona pomidor, ko‘katlar, tuz, zira, 2 kosa suv.

    Tayyorlanishi:Barcha masalliqlarni tozalab o‘rtacha kattalikda

    ...
  • Qiymali rulet

    Kerakli masalliqlar:2 stakan un, 125 gramm margarin, 1 ta tuxum, yarim stakan sut, ta’bga ko‘ra tuz, 300 gramm qiyma, 2 bosh piyoz, 2 osh qoshiq o‘simlik yog‘i.

    Tayyorlanishi:Oldin xamirimizni tayyorlab olamiz. Unni margarin bilan uqalagach, tuxum, tuz, yarim stakan sut solib, yumshoq xamir qorib, tindirishga

    ...
  • Qizil loviya salati

    Kerakli masalliqlar:3 dona pomidor, 100 gramm pishloq, 300 gramm qizil loviya, 50 gramm qotirilgan non bo‘laklari, salat bargi, 100 gramm mayonez.

    Tayyorlanishi:Pomidorni mayda qilib to‘g‘rab, uni pishgan loviya va salat bargi bilan aralashtiramiz. Keyin qotgan nonni solib, tuz sepib, mayonez bilan

    ...
  • Kartoshkali “koptokchalar”

    Kerakli masalliqlar: 3-4 dona kartoshka, 1 dona tuxum, 1 stakan qotgan non talqoni, 2 cho‘mich o‘simlik yog‘i.

    Tayyorlash:

    40 daqiqa suvda qaynatib pishirilgan kartoshkani ezib bo‘tqa holiga keltiramiz. Unga tuz, murch solib, yaxshilab aralashtiramiz. Bo‘tqadan yong‘oqdek “koptokchalar” yasaymiz va ularni avval tuxumga keyin talqonga bulg‘ab

    ...
  • Mazali va foydali salat

    Kerakli masalliqlar: 3-4 dona kartoshka, 1 dona tuxum, 1 stakan qotgan non talqoni, 2 cho‘mich o‘simlik yog‘i.

    Tayyorlash:

    40 daqiqa suvda qaynatib pishirilgan kartoshkani ezib bo‘tqa holiga keltiramiz. Unga tuz, murch solib, yaxshilab aralashtiramiz. Bo‘tqadan yong‘oqdek “koptokchalar” yasaymiz va ularni avval tuxumga keyin talqonga bulg‘ab

    ...
  • Sabzili pirog

    Kerakli masalliqlar: 2 dona qizil sabzi, 200 gr margarin, 150 gramm shakar, un, iste’mol sodasi

    Kremiga:200 gramm smetana, 150 gramm shakar.

    Tayyorlash:

    Qizil sabzini mayda tishli qirg‘ichdan chiqaramiz. Margarinni eritib, shakar, iste’mol sodasi solib atalaymiz. Tayyor massaga qirilgan sabzi qo‘shib yana

    ...
  • Na’matakli sharbat

    200 gramm na’matak, 3-4 dona turshak, yarimta limon, 1 bo‘lak novvot.

    Na’matak va turshakni yuvamiz, limonning suvini siqib, po‘stlog‘ini ham qo‘shib yuboramiz. Novvotni solib, ustidan qaynoq suv quyib, 1-2 soat dimlab qo‘yamiz. Bu sharbat shamollash va grippda juda foydali.

     

    Barno LUTFULLAYEVA

  • Bayram dasturxoniga

    Antiqa tovuq

    Kerakli masalliqlar: 4 dona tovuq oyog‘i, 1 bosh piyoz, 2 dona kartoshka, 1 dona pomidor, falga qog‘ozi, tuz, murch, zira.

    Tayyorlanishi: Kartoshkamizni to‘rtburchak shaklida, piyoz va pomidorimizni halqacha-halqacha qilib kesib olamiz. Keyin falga qog‘ozimizni kvadrat shaklida (15 santimetrga 15 santimetr) qilib

    ...
  • Bahorgi vitaminli taom

    Zarur masalliqlar: 1 dona gulkaram, 100 gr qaynatilgan mol go‘shti, 2 dona qaynatilgan tuxum, 1 dona pomidor, oz-ozdan ko‘katlar (petrushka, kashnich).

    Tayyorlanishi:Gulkaramni qaynayotgan suvga solib 15 daqiqa davomida pishirgach, biroz sovitib, gullari bo‘yicha kesib olamiz. Keyin barcha masalliqlarni to‘rtburchak shaklida to‘g‘rab tog‘orachaga

    ...
  • Gulkaramli toblama

    Zarur masalliqlar:350 gr gulkaram (kichkina bir bosh), 100 ml smetana, 75 gr qattiq pishloq, 1 dona tuxum, 2 osh qoshiq saryog‘, yarim osh qoshiq un, tuz, murch, maydalangan yong‘oq mag‘zi.

    Tayyorlanishi: 1. Gulkaramning gullarini ajratib, qaynab turgan tuzli suvda 5 daqiqa pishirgach, sovuq suvga solamiz. Keyin suvini yaxshilab

    ...
  • Tuxumli o‘rama

    Zarur masalliqlar: 3 ta tuxum, 1 bo‘lak pishloq, 1 dona pomidor, 2 osh qoshiq sut, bir chimdim tuz, yog‘.

    Tayyorlanishi: Idishga tuxumlar chaqilib ozgina ko‘pirtiriladi. Tuz va sutdan solib bir xil massa tayyorlanadi. O‘rta olovda, qizigan tovaga ozgina yog‘ solib tuxumli massadan bir cho‘mich quyiladi. Uning ustiga ozgina qirg‘ichdan o‘tkazilgan

    ...
  • Qiymali kotletlar

    Zarur masalliqlar:0,5 kg qiyma, 1 ta o‘rtacha kattalikdagi kartoshka, 1 bosh o‘rtacha piyoz, 2 osh qoshiq mayonez, yog‘, murch, tuz.

    Tayyorlanishi: 1. Idishga qiymani solib, ustidan kartoshka va piyozni qirg‘ichdan chiqariladi. Mayonez, tuz va murch qo‘shib aralashtirib kotlet yasaymiz.

    2. Tovaga yog‘ solib o‘rta olovda kotletlarning ikki

    ...
  • Pomidorli blinchik (quymoq)

    Kerakli mahsulotlar: 2 dona tuxum, 2 piyola sut, 2 dona pomidor, 0,5 bog‘ ukrop, bir chimdim tuz, 50 gr pishloq va keragicha un, bir chimdim iste’mol sodasi.

    Tayyorlanishi:pomidor va ko‘kat mayda qilib to‘g‘raladi, pishloq qirg‘ichdan chiqariladi.

    Tuxumni tog‘orachaga chaqib ustidan tuz, sut va yuqorida aytilgan to‘g‘ralgan mahsulotlarni

    ...
  • Karamli salat

    Kerakli mahsulotlar: yarimta karam, 4 dona olma, 2 dona tuxum, 1 banka makkajo‘xori, 3-4 qoshiq mayonez, 1 osh qoshiq shakar.

    Tayyorlanishi: qaynatilgan tuxumni olib karam bilan birga somoncha shaklida to‘g‘raymiz. Makkajo‘xori, mayonez va shakarni solib yaxshilab aralashtiramiz. Bu salatga tuz solinmaydi. Mayonezdagi tuz yetarli

    ...
  • “Zebra” shirinligi

    Kerakli mahsulotlar:3 dona tuxum, 1 piyola shakar, 1 piyola qatiq, 100 gr margarin, 2 osh qoshiq kakao, 1 choy qoshiq soda, keragicha un.

    Tog‘orachaga tuxumni chaqib ustidan shakar, qatiq, ichimlik sodasi solib yaxshilab aralashtiramiz. Margarinni eritib olib, uni ham aralashtiramiz. So‘ng elangan unni solib xuddi keksnikidek xamir tayyorlaymiz (suyuqdan quyuqroq).

    ...
  • Yozgi salat

    Kerakli mahsulotlar:3 dona bodring, 2 dona pomidor, 15-20 dona rayhon bargi, 3 dona bulg‘or qalampiri, 2 dona baqlajon, 2 qoshiq o‘simlik yog‘i.

    Tayyorlanishi:bodring, pomidorni 2 sm kattalikda to‘g‘raymiz. Bulg‘or qalampirini ham katta-katta bo‘laklarga bo‘lamiz. Rayhonni maydalab, baqlajon po‘stini artmasdan parrak-parrak to‘g‘raymiz. Qovurib,

    ...
  • Kartoshkali “tipratikanchalar”

    Kerakli mahsulotlar:5 dona kartoshka, 300 gramm qiyma, 2 dona piyoz, 2 dona tuxum, tuz, qalampir, 4 bo‘lak sarimsoq donalari, 100 gramm guruch, 100 gramm pishloq.

    Tayyorlanishi: qiymaga mayda qilib to‘g‘ralgan piyoz, sarimsoq bo‘lakchalari, qaynatib pishirilgan guruch, tuxum va ta’bga ko‘ra murch, qalampir, tuz qo‘shib

    ...
  • Shaftoli pirogi

    Kerakli masalliqlar: 200 gramm qaymoq, keragicha un, 100 gramm sariyog‘, 100 gramm shakar, 2 osh qoshiq sut, 2 dona tuxum, 2-3 dona shaftoli, ozgina tuz va vanelin.

    Tayyorlanishi: sariyog‘, tuz, 1 dona tuxum, sut va un solib xamir qorib olamiz. Zuvalani sellofanga solib 30 daqiqaga muzlatkichga qo‘yamiz. Qaymoqqa shakar, 1 dona

    ...
  • Shaxmatli pecheniylar

    Kerakli mahsulotlar: 500 gramm un, 150 gramm shakar, 1 choy qoshiq tuz, 300 gramm xona haroratida eritilgan sariyog‘, 1 chimdim vanelin, 2 dona tuxum, 50 gramm kakao.

    Tayyorlanishi: barcha mahsulotlarni aralashtirib qo‘lga yopishmaydigan qilib xamir qoramiz. Xamirni 2 ga bo‘lib, birinchi bo‘lagiga kakaoni qo‘shib qora xamir

    ...
  • “Kuz” salati

    Kerakli mahsulotlar: qaynatilgan 2 ta tovuq oyog‘i, 200 gramm qovurib olingan qo‘ziqorin, 1 dona piyoz, 2 dona qaynatilgan qizil sabzi, 2 dona tuzlangan bodring, 2 dona sarimsoq bo‘lakchalari, 100 gramm konservalangan jo‘xori, tuz, murch, 200 gramm mayonez yoki qaymoq, 50 gramm karam, oz-ozdan shivit, petrushka.

    Tayyorlanishi: tovuq

    ...
  • Malinali pirog

    Kerakli mahsulotlar: 2 dona tuxum, 200 gramm margarin, 1 piyola shakar, 3 piyola un, 1 choy qoshiq ichimlik sodasi.

    Tayyorlanishi: Margarinni qirg‘ichdan chiqarib un bilan uqalanadi. Boshqa idishda tuxum bilan shakar ara- lashtiriladi. Keyin ichimlik sodasi qo‘shib, margarinli un bilan yumshoq xamir qoriladi. Xamirni ikkiga bo‘lib 30 daqiqaga

    ...
  • Antiqa tort

    Kerakli mahsulotlar: 4 dona tuxum, 1,5 piyola shakar, 1 piyola sut, 1 piyola pista yog‘i, 1 choy qoshiq ichimlik sodasi, 3 choy qoshiq kakao, 2 piyola un.

    Kremga: 200 gramm saryog‘ va 200 gramm quyiltirilgan sut.

    Tayyorlanishi: Tuxumni shakar bilan 5 daqiqa ko‘pirtiriladi, keyin sut quyiladi, bir piyola pista yog‘i solib yana

    ...
  • Sosiskali kotlet

    Kerakli mahsulotlar:6 dona kartoshka, tuz, murch, un, 1 dona tuxum, 4 dona sosiska.

    Tayyorlanishi: Qaynatilgan kartoshkadan bo‘tqa qilib, ta’bga ko‘ra tuz, murch solinadi. 1 dona tuxum va 4 osh qoshiq unni yaxshilab aralashtiriladi. Yelim qog‘oz to‘shab ustiga 2 qoshiqdan bo‘tqa solib tekislanadi. Keyin orasiga 1 donadan sosiskani qo‘yib, yelim

    ...
  • Baqlajonli salat

    Kerakli mahsulotlar: 2 dona baqlajon, 2 dona pomidor, 2 dona bodring, 2 dona tuxum, 200 gramm yog‘.

    Tayyorlanishi: Baqlajonning po‘stini artib somoncha shaklida to‘g‘raladi. 2 dona tuxumga tuz sepib aralashtiriladi. To‘g‘ralgan baqlajonni tuxum bilan aralashtirib, qizigan yog‘da qizartirib pishiriladi. Pomidor bilan bodring ham somoncha shaklida

    ...
  • Tovuqli salat

    Kerakli mahsulotlar:Yarim kilogramm tovuq go‘shti, 1 bosh piyoz, yarim cho‘mich yog‘, 5 dona pomidor, 2 osh qoshiq soya, 3 dona bodring, 1 bog‘ ko‘kpiyoz va ozgina murch.

    Tayyorlanishi: Piyozni mayda qilib to‘g‘rab yog‘da qovuriladi. Tovuq go‘shtini to‘rtburchak shaklda maydalab ustiga solinadi, 2 dona pomidorni ham kichik shaklda to‘g‘rab ozgina

    ...
  • Martin pirogi

    Kerakli mahsulotlar:6 ta tuxum, 3 piyola shakar, 2 piyola qatiq, 1 piyola smetana, 250 gramm margarin, 2 choy qoshiq ichimlik sodasi.

    Tayyorlanishi: Tuxumni shakar bilan yaxshilab ko‘pirtiriladi. Qatiq bilan smetana solib aralashtiriladi. Margarinni eritib, sovugandan keyin qo‘shiladi. 2 choy qoshiq soda va un solib bo‘tqa holiga kelguncha

    ...
  • Yong‘oqli rulet

    Kerakli mahsulotlar: 3 dona tuxum, 250 gramm margarin, 200 gramm smetana, 1 piyola shakar, 3-4 stakan un, 1 stakan yong‘oq, 1 stakan mayiz, qavartma (razrixlitel), 1 choy qoshiq ichimlik sodasi, 0,5 piyola quyultirilgan sut.

    Tayyorlanishi: Un qavartma (razrixlitel) bilan aralashtiriladi va uy haroratida yumshagan margarin qo‘shilib, uqalanadi. Tuxum

    ...
  • Kartoshkali kotlet

    Kerakli mahsulotlar: 6 dona yirik kartoshka, 1 bosh piyoz, 50 gramm qiyma, 0,5 bog‘ ko‘kpiyoz, 1 dona tuxum, tuz va maydalangan qotgan non kukuni (suxari).

    Tayyorlanishi: kartoshkani suvda qaynatib olinadi va po‘stidan tozalanadi. Maxsus ezgich yordamida bo‘tqa tayyorlanadi. Piyozni halqa-halqa qilib to‘g‘rab yog‘ solingan tovada qiyma bilan

    ...
  • Ko‘katli quymoq

    4 ta tuxumni kichikroq idishga chaqib, tuz sepib, yaxshilab atalab olinadi. Keyin yarim bog‘dan mayda to‘g‘ralgan ko‘katlar idishdagi tuxumga qo‘shiladi. Hammasi aralashtiriladi. Tovadagi 2 osh qoshiq o‘simlik yog‘i qizigandan keyin aralashmani quyib, qoshiq bilan tekislanadi. Usti qopqoq bilan yopiladi. 1–1,5 daqiqadan keyin quymoq biskvitga o‘xshab pishadi.

  • Kokosli pryanik

    Kerakli mahsulotlar:200 gramm margarin, 1 stakan shakar, 2 ta tuxum, 2 stakan un, 100 gramm yong‘oq, 1 stakan kokos, vanilin va bir chimdim iste’mol sodasi.

    Tayyorlanishi:Margarinni eritib, shakar, tuxum, soda, vanilin va un qo‘shib, yumshoqqina xamir qoriladi. Keyin undan yong‘oqdek zuvalachalar yasab, har birining ichiga tozalangan yong‘oq

    ...
  • Foydali maslahatlar

    1. Oshxona pichoqlari qoshiq va sanchqilar bilan saqlansa, o‘tmas bo‘lib qoladi.

    2. Piyoz to‘g‘rayotganda ko‘z yoshlanmasligi uchun pichoq uchiga yumshoq non bo‘lagini tiqib oling.

    3. Agar yog‘ga choy qoshiq uchida shakar qo‘shilsa, piyoz yaxshiroq qizaradi.

    4.Salat uchun to‘g‘ralgan mevalarga limon

    ...
  • Tvorogli pishiriqlar

    Tvorog – eng foydali yemaklardan biri. Kundalik taomlarida tvorog boʻlgan bolalar suyaklari mustahkam, tishlari mahkam boʻlib oʻsadi. Bugun siz bilan birgalikda tvorogli pishiriqlar pishiramiz.

     

    Pirog

    Kerakli mahsulotlar: 100 gramm sariyogʻ, 200 gramm shakar, 250 gramm tvorog, 250 gramm un, 2 osh qoshiq

    ...
  • Tovuq goʻshtli salatlar

    Kerakli mahsulotlar: 200 gramm piyoz, 7 dona tuxum, 500 gramm tovuq filesi, taʼbga koʻra mayonez va tuz.

    Tayyorlanishi: Tovuq filesini 20 daqiqa suvda qaynatib oling. Goʻsht sovugandan keyin mayda qilib toʻgʻrang. Piyozni mayda toʻgʻrab, qaynagan suvga 10 daqiqa solib qoʻying. Keyin suvni toʻkib, sovuq suvda

    ...

2016–2020 © “Gulxan” jurnali tahririyati. Barcha huquqlar himoyalangan. Saytdan ma’lumot olinganda manba ko‘rsatilishi shart.